Welkom bij De Utrechtse Tandartspraktijk

Openingstijden : Maandag t/m vrijdag 8:30 - 17:00 & Zaterdag: 9:00 - 14:00 uur
  Contact : 030-7601152

Vitamine C verlaagt mogelijk risco op mondholtekanker

Een hoge inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker.

Dit blijkt uit nieuwe bevindingen in een langlopend Nederlands onderzoek. Voor het onderzoek worden gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 worden gevolgd.

Eerder dit jaar bleek al uit het onderzoek dat groente en fruit een belangrijke rol kunnen spelen in de bescherming tegen risico op mondholtekanker.

Nu kunnen de onderzoekers concluderen dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat het onderzoek financiert, benadrukt het belang van de vitamines uit voeding. “Mensen denken al gauw dat ze met het innemen van supplementen voldoen aan het binnenkrijgen van deze vitamines, maar het gaat echt om het eten van groete en fruit. Dat verschil is duidelijk voortgekomen uit het nieuwe onderzoek”, vertelt het kankerpreventiefonds aan NU.nl.

Mondholtekanker

Ook benadrukt het fonds het belang van deze nieuwe ontdekking, omdat in 10 jaar tijd het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen met ruim 45 procent is gestegen. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent. Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland.

Meer nieuws