Behandelingen

Uitneembare gebitsprothese

Uitneembare gebitsprothese

Een uitneembare gebitsprothese oftewel kunstgebit dient ter vervanging van missende tanden en kiezen. Er bestaan verschillende soorten, namelijk voor enkele tandvervanging maar ook ter vervanging van alle tanden in de boven-  en/of onderkaak. Wanneer we over enkele tandvervanging spreken dan noemen we het een partiële prothese of een partieel plaatje. Zo kan deze ook nog verstevigd worden met een metaalbasis en gegoten ankers en dan noemen we het een frame prothese.

De verzamelnaam van al deze soorten is een uitneembare prothese. Je neemt de prothese immers uit omdat deze niet vast zit in de mond. De prothese wordt in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium individueel op maat gemaakt. Om deze zo passend mogelijk te maken moeten er een aantal stappen doorlopen worden.

Stap 1
De eerste afdruk. Deze wordt gemaakt van een stug materiaal: alginaat. In deze afdruk staat alle informatie die het tandtechnisch laboratorium nodig heeft om de gebitssituatie in kaart te brengen. In het lab worden de afdrukken uitgegoten in gipsmodellen waarop een individuele afdruk lepel wordt gemaakt.

Stap 2
De tweede afdruk, ofwel de individuele afdruk. Met behulp van de individuele afdruklepel die het laboratorium heeft gemaakt wordt nu weer een afdruk gemaakt, maar ditmaal een precisie afdruk. Er wordt veel aandacht besteed aan details voor uw nieuwe prothese. Namelijk hoever de randen moeten lopen en wordt er gekeken hoe de spieren zich in de mond bewegen.

Stap 3
Nu heeft de tandtechnieker genoeg informatie om een proef prothese te maken. In was wordt een prothese gemaakt op de huidige gebitssituatie. Hierin worden ook beetplaten gezet. Bij de tandarts komt u terug om uw beet te registreren. De beetregistratie wordt nauwkeurig vastgelegd door de waswallen warm te maken en u dicht te laten bijten. Ook wordt er tijdens deze afspraak naar de kleur van de tanden in de nieuwe prothese met u gekeken. Als u nog tanden heeft wordt deze daarop aangepast, als u geen tanden meer heeft dan wordt dat samen met u besproken.

Stap 4
Tijdens deze stap wordt de nieuwe prothese met de uitgekozen kleur tanden gepast. Echter is de prothese nog niet geperst, zodat enkele wijzigingen nog doorgevoerd kunnen worden. Als u samen met de tandarts tevreden bent dan wordt de prothese geperst en kunt u de prothese de volgende afspraak ophalen.

Belangrijk: Een nieuwe prothese zit niet direct ideaal, het is altijd even een kwestie van wennen. Ook het eten zal in het begin wat lastiger zijn. Begin daarom eerst met zacht voedsel en bouw het langzaam op. Grote stukken voedsel kunt u het beste in stukjes snijden. U ervaart gauw genoeg wat u wel en niet aan kunt met uw kunstgebit. Het zit immers niet vast zoals uw eigen tanden en kiezen. Sta niet onverwachts voor verrassingen, want de verwachting dat de prothese dezelfde ervaring geeft als uw eigen tanden en kiezen is helaas niet waar. Houdt hier wel rekening mee in uw besluit!

Veelgestelde vragen over Uitneembare gebitsprothese

Het nieuwe kunstgebit zit vaak strak op het tandvlees, dit is even wennen. Soms zit het gebit te strak waardoor er pijnlijke plekjes ontstaan. Deze plekken noemen we drukplekken en deze zijn eenvoudig te verhelpen door een kleine aanpassing aan de prothese. Neem in dit geval contact op met uw tandarts zodat de prothese aangepast kan worden.

Ook op uw kunstgebit kunnen voedselresten blijven zitten en kan tandsteen ontstaan. Daarom is het erg belangrijk dat u uw gebit na elke maaltijd schoonmaakt. Dit kan met een speciale protheseborstel en water. Gebruik hiervoor liever geen tandpasta, vanwege het schurende effect hiervan.

Ja! Dit is erg belangrijk om hier vervelende ontstekingen te voorkomen. Dit kan met een zachte tandenborstel en gewone tandpasta.

Het is zeer raadzaam om met uw kunstgebit op controle te komen. De tandarts kan de slijmvliezen controleren en het tandvlees rondom het gebit. Ook wordt er gekeken naar slijtage van het gebit en of het gebit nog goed past.

Als er geen tanden en kiezen meer in het kaakbot staan dan gaat het kaakbot waarop het kunstgebit rust slinken. Hierdoor wordt de pasvorm minder en kan het gebit los komen te zitten. In dit geval kunt u een afspraak maken bij de tandarts zodat er naar een nieuwe oplossing gezocht kan worden.

Een volledig kunstgebit (bovenkaak + onderkaak) wordt eens in de 5 jaar vergoed vanuit de basisverzekering met een minimale eigen risico van 375 euro. Uw eigen bijdrage bedraagt 25% van de totale kosten.

Voorbeeld berekening nieuwe boven- en onderprothese
Totale kosten boven- en onderprothese = 1100 euro
25% van 1100 euro = 275 euro eigen bedrage
Let op: Als u nog geen aanspraak heeft gemaakt op uw eigen risico dan komt hier nog een bedrag van 375 euro bovenop, waardoor u op een totaal van 275+375 = 650 euro eigen bijdrage komt! 

Gedeeltelijk kunstgebit van meer dan 4 elementen**

Omschrijving Code Aantal Kosten
Gedeeltelijk gebit P15 1 161,36 euro
Toeslag individuele randopbouw P16 1 59,16 euro
Toeslag gegoten anker P18 2 32,28 euro
Tandtechniekkosten plaatje P15* 1 250,00 euro
Totaal* 502,80 euro

 

Frameprothese van meer dan 4 elementen**

Omschrijving Code Aantal Kosten
Gedeeltelijk kunstgebit met metaalbasis (frame) 5-13 elementen P35 1 301,20 euro
Techniekkosten frame P35* 1 538,00 euro
Totaal* 839,20 euro

 

* Dit is slechts een indicatie van de kosten. Voor een op maat gemaakte begroting kunt u contact met ons opnemen. 

** De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op de tarieven uit het jaar 2019. De meest recente tarieven vindt u op onze website op de pagina ‘tarieven en nota’.

Afspraak maken voor deze behandeling?

Maak nu een afspraak voor onze professionele behandeling en ervaar snel en effectief resultaat! Klik hier om direct een afspraak te maken en geniet van een stralende nieuwe u!

Inschrijven