Behandelingen

Tandenknarsen en -klemmen

Tandenknarsen en -klemmen

Tandenknarsen en tandenklemmen zijn een veelvoorkomende aandoening, die ook wel bruxisme wordt genoemd. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen.  De meeste mensen klemmen of knarsen onbewust in hun slaap. Vaak is het dan ook de partner die dit opmerkt. Ook is er een groep die juist wel bewust knarst of klemt bijvoorbeeld in situaties van stress. Door het krachtig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak kan er slijtage van de gebitselementen optreden. De tanden en kiezen nemen dan in lengte af. Het gebit wordt als het ware “opgevreten” en soms kunnen tanden en kiezen zelfs los komen te staan. De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen.

Tandenknarsen en klemmen gebeurt meestal zonder symptomen.
Enkele symptomen van bruxisme die bekend zijn;

  • Vermoeide kaak (kaakspierpijn)
  • Moeilijkheden bij het openen en sluiten van de kaak
  • Gevoelige tanden
  • Oorpijn
  • Hoofdpijn
  • Kaakgewrichtsklachten

 

 

Veelgestelde vragen over Tandenknarsen en klemmen

In eerste instantie zal je even moeten wennen aan het knarsbitje. Hierdoor zouden de klachten toe kunnen nemen. Na 3-5 dagen nemen deze klachten weer af.

In principe draagt u het bitje wanneer u knarst of klemt of wanneer u verwacht dit te gaan doen. Voor de meeste mensen geldt dit ‘s nachts. 

Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.

Het knarsbitje moet goed aansluiten op de tanden en kiezen anders kan de werking afnemen. Mocht er iets veranderen aan de gebitssituatie, bijvoorbeeld door nieuwe vullingen, een kroon of brug neem dan altijd het knarsbitje mee om te controleren of deze nog goed past.

Afspraak maken voor deze behandeling?

Maak nu een afspraak voor onze professionele behandeling en ervaar snel en effectief resultaat! Klik hier om direct een afspraak te maken en geniet van een stralende nieuwe u!

Inschrijven