Van harte welkom bij De Utrechtse Tandartspraktijk
Mist u een tand of kies? Dan kan een implantaat de oplossing bieden. Een implantaat is een klein schroefje dat in uw kaakbot wordt geplaatst ter vervanging van een verloren tand of kies. Dit schroefje is gemaakt van titanium, een biocompatibel materiaal dat goed met het lichaam integreert, en is het fundament voor een kroon, brug of prothese. De perfecte oplossing om uw gebit weer compleet te maken!
In onze tandartspraktijk in Utrecht zijn wij gespecialiseerd in implantologie. Maak een afspraak en kom langs om op professionele wijze een implantaat te laten plaatsen en uw glimlach te restaureren, of bel ons voor meer informatie. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Actieprijs: implantaat met kroon
Bij De Utrechtse Tandartspraktijk geldt een tijdelijke actieprijs. Voor een implantaat met kroon betaalt u bij ons €1500,-*, waar u doorgaans €2250,- kwijt bent. Wilt u gebruikmaken van deze actie? Geef dit dan voorafgaand aan uw behandeling aan ons door, en wij zullen het gereduceerde tarief in rekening brengen.
*Deze prijs is exclusief de kosten voor botopbouw (indien nodig)
Afspraak maken voor implantologie?
Schrijf u in via onderstaande knop en wij nemen spoedig contact met u op om een afspraak met u in te plannen.
InschrijvenWanneer heb ik een implantaat nodig?
Als u een tand of kies bent verloren of door de tandarts heeft laten trekken, dan kunt u een implantaat laten plaatsen om uw gebit weer compleet te maken. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke glimlach, maar herstelt ook de functionaliteit van uw gebit. Met een vol gebit kunt u gemakkelijker en met meer zelfvertrouwen praten, lachen en eten. Mist u een tand of kies? Maak een afspraak met onze tandarts in Utrecht. Hij zal uw gebitssituatie beoordelen en een passende behandeling aanbevelen.
Wat zijn de voordelen van tandheelkundige implantaten?
Tandheelkundige implantaten bieden diverse voordelen. Hieronder hebben wij een aantal voordelen voor u op een rijtje gezet:
- Natuurlijk gevoel: Een tandimplantaat voelt en functioneert als een echte tand. Omdat het stevig in de kaak verankerd zit, ervaart u geen ongemak zoals bij een losse prothese. U merkt nauwelijks verschil tussen uw implantaat en uw eigen tanden.
- Duurzaamheid: Met de juiste mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles kan een implantaat een leven lang meegaan. In tegenstelling tot bruggen of protheses, die periodiek vervangen moeten worden, biedt een implantaat een langdurige oplossing voor een gezond en compleet gebit.
- Behoud van kaakstructuur: Wanneer een tand of kies ontbreekt, kan het kaakbot op die plek in de loop der tijd slinken. Een implantaat stimuleert het botweefsel en helpt botverlies te voorkomen. Dit behoudt niet alleen de vorm van uw kaak en gezicht, maar zorgt er ook voor dat uw andere tanden stevig op hun plek blijven.
- Geen beperkingen: Met een implantaat kunt u weer alles eten zonder zorgen. Van knapperige appels tot een heerlijk stuk vlees, uw gebit functioneert zoals u gewend bent. Bovendien heeft een implantaat geen invloed op uw spraak, in tegenstelling tot sommige uitneembare protheses die onwennig kunnen aanvoelen.
Wilt u weer zorgeloos lachen, eten en spreken? Maak dan vandaag nog een afspraak bij onze tandarts in Utrecht en ontdek hoe een implantaat uw leven kan verbeteren!

Hoe worden tandheelkundige implantaten geplaatst?
Tandheelkundige implantaten worden in een aantal stappen geplaatst. Hier is een overzicht van het proces:
Consultatie en voorbereiding
- Evaluatie: De tandarts voert een grondig mondonderzoek uit, inclusief röntgenfoto’s, om de gezondheid van het kaakbot en de mond te beoordelen.
- Behandelplan: Op basis van de beoordeling stellen we een persoonlijk plan op, rekening houdend met uw gezondheid en wensen.
Plaatsing van het implantaat
- Verdoving: Het gebied wordt plaatselijk verdoofd voor een pijnloze ingreep.
- Chirurgie: De tandarts maakt een incisie in het tandvlees om toegang te krijgen tot het kaakbot. Vervolgens wordt er een gaatje geboord in het bot waar het implantaat wordt geplaatst.
- Plaatsing: Het titanium implantaat wordt in het bot geplaatst. De incisie in het tandvlees wordt weer gesloten.
Genezing en osseointegratie
- Genezing: Na de plaatsing van het implantaat heeft het tijd nodig om te genezen. Dit kan enkele maanden duren, afhankelijk van de individuele genezing en het type implantaat.
- Osseointegratie: Tijdens deze periode groeit het kaakbot om het implantaat heen, waardoor het stevig verankerd raakt.
Plaatsing van het abutment
- Tweede ingreep: Na genezing kan een tweede procedure nodig zijn om het abutment (steunstuk) te plaatsen. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving.
- Bevestiging: Het abutment wordt op het implantaat geschroefd, en er kan een nieuwe genezingsperiode volgen.
Bevestiging van de kunsttand
- Scan maken: Zodra het abutment is geplaatst, maakt de tandarts een scan van uw mond om een op maat gemaakte kroon te vervaardigen.
- Kroon plaatsen: De kunsttand (kroon) wordt op het abutment bevestigd, waardoor de functie en esthetiek van de verloren tand wordt hersteld.
Nazorg
- Nazorginstructies: De tandarts geeft instructies voor het onderhoud en de verzorging van het implantaat.
- Regelmatige controles: Het is belangrijk om regelmatig terug te komen voor controles en reinigingen.
Een implantaat laten plaatsen?
Dan bent u bij De Utrechtse Tandartspraktijk aan het juiste adres. Klik hieronder om u direct in te schrijven.
InschrijvenWat kan er op tandheelkundige implantaten geplaatst worden?
Op tandheelkundige implantaten kunnen verschillende soorten protheses en restauraties geplaatst worden, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de patiënt. Enkele mogelijkheden zijn:
- Enkele kroon: Dit is de meestvoorkomende restauratie voor een enkele verloren tand. Een kroon wordt op het implantaat bevestigd om de functie en esthetiek te herstellen.
- Meerdere kronen: Bij het ontbreken van meerdere tanden kunnen meerdere kronen op een of meer implantaten worden geplaatst.
- Brug: Een brug kan op twee of meer implantaten worden bevestigd om meerdere verloren tanden te vervangen.
- Partiële prothese: Voor patiënten die enkele tanden missen, kan een partiële prothese op implantaten worden bevestigd om ontbrekende tanden te vervangen.
- Volledige prothese: Voor patiënten die al hun tanden kwijt zijn, kan een volledige gebitsprothese op implantaten worden geplaatst. Dit biedt meer stabiliteit dan een traditionele prothese. Zo een prothese wordt ook wel een klikgebit genoemd.
- All-on-4 of All-on-6: Dit is een volledige gebitsprothese die vast wordt gezet op vier of zes implantaten. Dit biedt een oplossing voor patiënten die al hun tanden kwijt zijn of ernstige gebitsproblemen hebben. Het verschil met een klikgebit is dat een klikgebit uitneembaar is.
De keuze hangt af van factoren zoals de gezondheid van de kaak, de hoeveelheid botweefsel en persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om dit goed te bespreken met de tandarts.

Veelgestelde vragen over implantologie bij De Utrechtse Tandartspraktijk
Doet het plaatsen van een implantaat pijn?
Nee, dankzij plaatselijke verdoving voelt u geen pijn tijdens de ingreep. U kunt lichte druk of trillingen ervaren, maar de procedure is comfortabel. Na de behandeling kunt u enige gevoeligheid of een lichte zwelling ervaren, maar dit is normaal en tijdelijk. Met pijnstillers en een goede nazorg herstelt u snel en comfortabel.
Hoe lang gaat een implantaat mee?
Een implantaat is een duurzame vervanging voor tanden of kiezen en kan tientallen jaren meegaan. De levensduur hangt vooral af van de mondhygiëne en de gezondheid van het tandvlees eromheen. Regelmatige tandartscontroles en dagelijks reinigen van het implantaat zijn essentieel. Slechte gewoonten zoals roken of tandenknarsen kunnen de levensduur verkorten.
Wat kan is een kroon?
Een kroon is het kunstmatige bovenste gedeelte van een tand dat op een tandimplantaat wordt geplaatst om de verloren of beschadigde tand te vervangen. Het implantaat zelf fungeert als een kunstmatige wortel die in het kaakbot wordt geplaatst, terwijl de kroon het zichtbare deel van de tand is, dat de esthetiek en functie van een natuurlijke tand herstelt.
De kroon wordt op een abutment (steunstuk) gemonteerd, dat op het implantaat wordt bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de kroon stevig en veilig op zijn plaats blijft.
Kronen zijn er in verschillende materialen, zoals goud, metaal-porselein, zirkonium-porselein of volledig porselein. Ieder met hun eigen voor- en nadelen. Aan de hand van de locatie en de esthetische wensen van de patiënt wordt er door de tandarts een keuze genomen welk materiaal er gebruikt gaat worden.
Het uiteindelijke doel van de kroon is dat u weer normaal kunt eten, praten en lachen, en ziet eruit als een natuurlijke tand.
Wat krijg je vergoed bij een implantaat?
Implantaten worden beperkt vergoed door de basiszorgverzekering. De kosten worden alleen gedekt als je recht hebt op bijzondere tandheelkundige zorg, bijvoorbeeld bij een ernstige ontwikkelingsstoornis of afwijking van je gebit. Bovendien wordt het implantaat alleen vergoed als je de betreffende hoek- of snijtanden niet mist door een ongeluk of als ze eerder zijn geplaatst. Daarnaast is goedkeuring van je verzekeraar vooraf noodzakelijk om de behandeling vergoed te krijgen.