Behandelingen

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Wanneer bij u een tand of kies voor een groot gedeelte al gerepareerd is met vullingen of als er een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd in de tand of kies, dan kan de tandarts u adviseren om zo een tand of kies te voorzien van een kroon om deze te versterken zodat de kans op breuk kleiner wordt. Een kroon kunt u zich voorstellen als een kapje wat over het gedeelte van uw tand of kies heen gaat dat boven het tandvlees uitsteekt. Een brug wordt gemaakt wanneer u 1 of meerdere tanden en kiezen mist. De brug kunt u zien als meerdere kronen die aan elkaar bevestigd zijn. De brug wordt dan vastgezet aan de tanden of kiezen naast de missende tanden of kiezen. Hoe de vervaardiging in zijn werking gaat is in onderstaande stappen uitgelegd:

Stap 1
De tandarts zal de tand of kies eerst beslijpen om ruimte te maken voor de kroon. Daarna zal de tandarts een afdruk nemen van de beslepen tand en de tegenoverliggende kaak. Vervolgens zal de tandarts samen met u kijken naar het bepalen van de kleur voor de definitieve kroon of brug en tenslotte zal de tandarts een tijdelijke voorziening op uw tand of kies plaatsen.

Stap 2
Na ongeveer 2 weken komt u retour. De tandarts zal de noodvoorziening verwijderen en de definitieve kroon of brug plaatsen nadat deze eerst goed gepast en goedgekeurd is.

 

 

Veelgestelde vragen over Kronen en bruggen

Meestal zal de tandarts u dit adviseren voor bovengenoemde gevallen. Het is hierbij van belang om te weten dat uit wetenschappelijke onderzoeken op lange termijn wel duidelijk naar voren is gekomen dat de levensduur van een uitgebreid gerepareerde tand of kies in veel gevallen verlengd kan worden door er een kroon of brug op te plaatsen.

Net als bij uw andere tanden en kiezen is het belangrijk om ook tanden en kiezen waar een kroon of brug op geplaatst is goed te onderhouden. Dit houdt in dat u naast het poetsen 2x per dag ook 1x per dag de ruimte tussen de tanden goed moet reinigen met bijvoorbeeld tandenstokers, flossdraad of kleine borstels. De tandarts of mondhygiënist kan samen met u bekijken wat in u het geval het meest praktisch is.

Er zijn verschillende materialen waar een kroon of brug van gemaakt kan worden. Onder andere goud, metaal-porselein, zirkonium-porselein of volledig porselein. De verschillende materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, de tandarts kan dit met u doornemen en een keus maken.

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat een kroon of brug gemiddeld 10 jaar mee kan gaan. Hiervoor is het wel belangrijk dat de kroon of brug goed onderhouden wordt.

Hierbij is van belang om eerst te vermelden dat de kosten gesplitst zijn in een deel tandtechiek kosten en een deel tandartskosten. Dit omdat er bij een kroon of brug een samenwerking is tussen de tandarts en de tandtechnieker. Verder is het goed om te weten dat de tarieven voor de tandartskosten vastgelegd zijn door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). De tandtechiek kosten zijn echter vrij en die hangen dus ook af van de tandtechnieker waar door uw tandarts mee samengewerkt wordt. Hieronder vindt u de codes die in rekening gebracht kunnen worden en een indicatie voor de tandtechniek kosten.

Kroon

Omschrijving Code Aantal Kosten
Röntgenfoto X10 1 15,06 euro
Geleidings- en/of infiltratie verdoving A10 1 13,45 euro
Plastische opbouw R31 1 53,79 euro
Kroon R24 1 236,66 euro
Kosten tandtechniek* R24* 1 260 euro
   
Totaal*** 578,96 euro

 

Brug 3-delig

Omschrijving Code Aantal Kosten
Röntgenfoto X10 1 15,06 euro
Geleidings- en/of infiltratie verdoving A10 1 13,45 euro
Plastische opbouw R31 2 107,58 euro
Kroon R24 2 473,32 euro
Brug tussendeel R40 1 161,36 euro
Kosten tandtechniek* R24* 1 780,00 euro
   
Totaal*** 1551,77 euro

 

* De kosten voor het tandtechnische werk hangt af van het tandtechnische lab waarmee gewerkt wordt. Let op: deze kunnen dus afwijken!
** De totaalprijs is van meerdere factoren afhankelijk. Let op: dit is slechts een indicatie! Een op maat gemaakte begroting wordt vooraf de behandeling met u besproken.

*** De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op de tarieven uit het jaar 2019. De meest recente tarieven vindt u op onze website op de pagina ‘tarieven en nota’.