Welkom bij De Utrechtse Tandartspraktijk

Openingstijden : Maandag t/m vrijdag 8:30 - 17:00 & Zaterdag: 9:00 - 14:00 uur
  Contact : 030-7601152

Kindertandheelkunde

In onze praktijk leveren wij mondzorg voor jong en oud. Onze kindertandarts is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Door uw kind eerst te laten wennen wordt uw kind op zijn gemak gesteld en kan er stapsgewijs worden behandeld. Op deze manier wordt er voorkomen dat uw kind tandartsangst ontwikkeld. Voor elk kind wordt er dan ook een behandelplan gemaakt dat wordt aangepast op de leeftijd van het kind. Voor kinderen geldt, net als voor volwassenen, dat het heel belangrijk is om eens in het halfjaar op controle te komen bij de tandarts. Het melkgebit is namelijk heel erg gevoelig voor gaatjes – als deze niet worden behandeld kan dit voor blijvende schade zorgen in het volwassen gebit. Om dit te voorkomen krijgen kinderen bij ons naast de algemene controle vaak ook een poetsles.
Let op: Is uw kind verwezen voor een behandeling onder narcose of een roesje? Neem dan contact met uw huidige tandarts op voor een verwijsbrief naar een kindertandheelkunde verwijspraktijk.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind mee voor een tandartscontrole?
Kinderen van 2 jaar hebben al een compleet melkgebit. Graag zien wij de kinderen dan ook vanaf deze leeftijd.

Vanaf welke leeftijd gaat mijn kind wisselen?
De eerste wisselfase van kinderen begint als ze 6 jaar oud zijn. Als eerst krijgen ze een nieuwe grote kies, daarna gaan de voortandjes wiebelen. De nieuwe tanden kunnen een beetje kwetsbaar zijn, maar mogen zeker niet overgeslagen worden bij het poetsen!

Vanaf welke leeftijd krijgt mijn kind een beugel?
Ieder kind is anders. Sommige kinderen krijgen nooit een beugel terwijl andere kinderen er al vroeg bij zijn. De meeste kinderen die in aanmerking komen voor een beugel beginnen als ze in groep 8 zitten met een bezoek aan de beugeltandarts.

Tot welke leeftijd moet ik mijn kind helpen met poetsen?
Wij adviseren om kinderen te helpen met poetsen tot hun 10e levensjaar. De reden hiervoor is dat de motoriek van jonge kinderen vaak nog niet voldoende hebben ontwikkeld om zelf goed te poetsen.

vinger_rechtsTip: Maak van het tandenpoetsen een leuk ritueel met de gratis app van Aquafresh!

 

Maakt het uit met welke tandpasta mijn kind poetst?
Ja! Kinderen moeten poetsen met de tandpasta die bij hun leeftijd hoort, dit heeft te maken met de ingrediënten die in de tandpasta zitten. In volwassen tandpasta zit bijvoorbeeld een hoger gehalte fluoride. Als het kind hier teveel van inslikt kan dit schadelijk zijn.

Wat kost een behandeling voor mijn kind bij de tandarts?
Kinderen krijgen de behandelingen allemaal vergoed door de zorgverzekeraar. Kinderen onder de 18 jaar worden dus gratis behandeld.

 

vinger_rechts Mocht u specifieke vragen hebben dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen.

Contact

COVID-19 update
Er is wereldwijd sprake van een pandemie van besmetting met het coronavirus. De essentie van de Nederlandse aanpak is om het virus maximaal te controleren waarbij kwetsbare groepen worden beschermd.
Wij zijn open voor reguliere patiëntenzorg. Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn.

Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt, dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren. 
 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?
Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij betreden van de praktijk vragen om uw handen te desinfecteren met handalcohol. We verzoeken u daarna uw gezicht en zaken zoals mobiele telefoons niet meer aan te raken. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.
Nog wat extra aanwijzingen:
 • Kom niet te vroeg, dus het liefst 5-10 min vóór de afspraaktijd bij ons binnen.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.
 • Poets uw tanden thuis van tevoren.
Wij zullen u ontvangen met een glimlach, maar u de hand niet schudden.
Voor sommige behandelingen zullen we u laten spoelen met een mondspoelmiddel. In de behandelkamer houden we ons aan de ‘Richtlijn Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken’ en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen.